Sunday, 11 September 2011


AS peringati 9/11


SAUDARA-mara mangsa serangan pengganas 11 September 2001 berkumpul di Memorial Peringatan 9/11 di New York semalam.NEW YORK – Rakyat Amerika Syarikat (AS) semalam memperingati ulang tahun kesepuluh serangan pengganas yang berlaku pada 11 September 2001 di AS yang mengakibatkan hampir 3,000 orang terbunuh.
Presiden AS, Barack Obama dan bekas Presiden AS, George W. Bush berdiri di Ground Zero di New York yang merupakan bekas tapak bangunan World Trade Centre (WTC) yang runtuh akibat dirempuh dua pesawat komersial selepas ia dirampas pengganas pada 11 September 2001.
Serangan 11 September itu juga dikenali sebagai 9/11.


PRESIDEN Amerika Syarikat (AS), Barack Obama (kanan) dan isterinya, Michelle berjalan bersama bekas Presiden AS, George W. Bush bersama isterinya, Laura yang melawat Kolam Peringatan Utara untuk mangsa-mangsa serangan pengganas 11 September 2001 di New York semalam.Dalam serangan itu juga, dua buah pesawat turut terhempas di Penssylvania dan di Jabatan Pertahanan Negara (Pentagon).
Majlis memperingati itu bermula dengan perarakan dan nyanyian lagu kebangsaan.
Sejumlah besar skuad polis dan anjing pengesan ditempat di seluruh kawasan di bandar raya ini.
Cuaca di bandar raya ini amat baik sama seperti ketika serangan pengganas itu berlaku sehingga mengakibatkan 2,977 orang maut selepas bangunan WTC runtuh. – Agensi

No comments:

Post a Comment